Centrum voor levensvragen

Het Centrum voor Levensvragen regio West-Brabant en Tholen is een samenwerkingsverband van professionele geestelijk verzorgers die ondersteuning bieden op het terrein van zingeving, levensvragen en spiritualiteit. Het is de schakel tussen hulpvragen en de begeleiders en organisaties die hierbij kunnen helpen. Het Centrum is onderdeel van het Netwerk Palliatieve Zorg regio Roosendaal - Bergen op Zoom - Tholen.

Wat is geestelijke verzorging?

Geestelijke verzorging gaat over zorgen voor wat u belangrijk vindt in het leven. Wat u belangrijk vindt, wordt gevormd door wat u meemaakt in uw leven en de levensvragen die hierdoor ontstaan. Als u te maken krijgt met een ingrijpende gebeurtenis, eenzaamheid of ziekte kan dit diepgaande vragen of twijfels oproepen. Wanneer u daarin vastloopt, kunt u baat hebben bij een gesprek met een geestelijk verzorger. De geestelijk verzorgers van het Centrum voor Levensvragen zijn geregistreerd bij de Stichting Kwaliteitsregister Geestelijk Verzorgers (SKGV) of in opleiding om deze registratie te behalen.

Wat zijn levensvragen?

Levensvragen zijn alledaagse vragen, zoals wat maakt voor u de dag de moeite waard? Maar het zijn ook grote vragen naar de zin en de bedoeling van het leven. Op deze vragen is er niet altijd direct een antwoord. Het zijn vragen waar de tijd voor genomen moet worden. Soms liggen levensvragen verborgen onder gevoelens van boosheid, angst en verdriet. Of ze liggen verscholen onder lichamelijke en/of psychische klachten. Het stellen en beantwoorden van levensvragen helpt om het leven te waarderen en betekenis te geven.

Geestelijke begeleiding thuis

Het is mogelijk om kosteloos hulp te vragen aan een geestelijk verzorger van het Centrum voor Levensvragen in de regio West-Brabant en Tholen. De geestelijk verzorger van het Centrum voor Levensvragen gaat met de cliënt in gesprek over zijn of haar specifieke situatie en levensvragen en gaat samen op zoek naar betekenis en zingeving. De geestelijk verzorger helpt bij het vinden van houvast en biedt een geoefend luisterend oor. Deze begeleiding kan ook aan naasten worden geboden.

Wanneer kan een geestelijk verzorger behulpzaam zijn?

Een geestelijk verzorger kan van betekenis zijn wanneer u behoefte heeft aan:

  • Steun bij eenzaamheid, ziekte, rouw en verlies
  • Het overzien van een moeilijke (morele) beslissing, bijvoorbeeld rondom het levenseinde
  • Het vertellen van uw levensverhaal en/of over ingrijpende gebeurtenissen
  • Het vinden of versterken van inspiratie, kracht en hoop
  • Het vrijuit spreken over een moeilijk thema

Meer informatie over geestelijke verzorging kunt u hier vinden.

Voor wie?

Professionele geestelijke verzorging aan huis is kosteloos beschikbaar voor alle mensen van 50 jaar en ouder, voor mensen in de palliatieve fase van hun leven en voor hun naasten/mantelzorgers. Ook voor kinderen in de palliatieve fase en hun ouders is hulp beschikbaar via het Netwerk Integrale Kindzorg Zuidwest. Er is geen indicatie of doorverwijzing vereist.

Het Centrum voor Levensvragen in de regio West-Brabant en Tholen is er voor inwoners van de gemeenten Tholen, Steenbergen, Bergen op Zoom, Woensdrecht,  Roosendaal, Halderberge en Rucphen.

Ook voor zorgverleners

Aandacht voor zingeving en levensvragen hoort bij ons allemaal. Het doel van het Centrum voor Levensvragen is dat ondersteuning bij zingeving en levensvragen bereikbaar en beschikbaar is voor iedereen in de regio West-Brabant en Tholen. Naast begeleiding hebben wij ook aanbod voor professionals en vrijwilligers in de zorg- en hulpverlening. Zo organiseren wij scholingen en themabijeenkomsten. Wij kunnen voorlichting geven over geestelijke verzorging.  Ook kunnen wij aansluiten bij een multidisciplinair overleg in de eerstelijn. De komende maanden wordt ons aanbod voor zorgverleners en vrijwilligers verder uitgebreid. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Contact

Het Centrum voor Levensvragen is bereikbaar op werkdagen tussen 9.00 en 17.00. U kunt ons bellen, mailen, of het contactformulier op de website invullen.

Centrum voor Levensvragen
Regio West-Brabant en gemeente Tholen

levensvragenwestbrabant
info@levensvragenwestbrabant.nl
T 06 138 294 48